O projektu

Dobrodošli na ProJA.net

ProJA je društvena internet platforma za sve one koji žele da oglase sebe. Mi podrazumevamo da nije novac najveća vrednost već ste to vi, i da treba da imate mogućnost da oglasite vaše sposobnosti i znanja koja će vremenom početi da privlače zainteresovane ljude sa kojima možete da dogovarate razmenu vrednosti koje imate.
Konačno profil na društvenoj mreži koji će da radi za vas.

Kako?

Napravite svoj profil, unesete interesovanja, postavite oglase za sve što nudite kao i za sve ono što vam je potrebno. Pre svega ideja je da nudite svoje usluge i sve što umete da uradite u zamenu za druge usluge koje su vama od nekoga potrebne. Takođe tu je i roba pa su mogućnosti razmena brojne. Sve je sortirano po kategorijama. Preko poruka se dogovarate sa zaiteresovanim korisnicima a šta ćete se dogovoriti vaša je privatna stvar. Valuta kojom trgujete jeste vi sami tj. ono što znate ili imate. Usluga za uslugu, usluga za robu, roba za uslugu, roba za robu... Novac takođe može biti sredstvo ali nije dozvoljeno objavljivati cene već je to privatna stvar u vašim dogovorima.
ProJa je trenutno u Beta fazi što znači da će biti još usavršavanja sistema pri čemu su vaši komentari i predlozi dobrodošli.
Sledi praktičan deo o korišćenju za sve one koji su prvi put ovde sa ciljem da vam što više približimo ideju i veliki potencijal koji ima.

UPUTSTVO ZA KORIŠĆENJE

Pri registraciji imajte na umu da vaše privatne podatke niko neće javno videti a jedini razlog zašto ih unosite je da pokažete da ste realna osoba i da nemate nameru da na bilo koji način zloupotrebite ProJA sistem. Javno vidljivi će biti samo vaše korisničko ime i tekst o vama koji sami sastavljate. Takođe biće moguće kontaktirati vas preko ProJA poruka od strane drugih registrovanih korisnika.

A sad na praktični deo.


1. REGISTRACIJA

Ono na šta bi vam skrenuli pažnju jeste polje gde unosite tagove (ključne reči). Ti tagovi označavaju vaša interesovanja i potrebe, obično ono što vam je najčeće potrebno u životu i za šta se uglavnom uvek zainteresovani. Nekome vezano za hobi ili kolekcionarstvo, nekome vezano za posao... Na primer grupa tagova može da izgleda ovako: pomoć u kući, kuvanje, peglanje, Beograd, Stari grad... Ili: antikviteti, umetnička dela, slike, fotografije, kolekcionarstvo, vintage audio, gramofonske ploče... Ili ako ste sportista: trening partner, sportska oprema, trčanje, patike, teretana... Ili ako ste neki majstor za automobile: auto delovi, polovni automobili, oldtajmeri, havarisani automobili, automehaničar, alat... Mladi roditelji: čuvanje dece, pomoć u kući, dečije igračke, dečija garderoba, grad, opština... Možete biti i firma. 
Dakle treba lepo razmisliti i pametno osmisliti te reči. Sve to možete menjati i dopunjavati kad želite, maksimum je 10 tagova. 
Te reči/tagovi biće jedan od važnih kriterijuma za pretragu oglasa drugih korisnika koji se poklapaju sa vašim da bi lakše pronašli ljude sa kojima možete praviti dogovore.


2. POSTAVLJANJE OGLASA

Podrazumeva se da ćete se potruditi pri postavljanju oglasa u smislu da ćete dati dobar naslov, dobar opis i dobre slike i video ako ga imate. U naslovu i opisu koristite što više reči po kojima želite da vas drugi pronađu. Zatim opet imamo unošenje ključnih reči/tagova koji dodatno opisuju oglas i pomažu u pretrazi. Vodite računa u kojoj ste kategoriji postavili oglas i kako želite da vas pronađu drugi. Uvek je mudro postaviti i vašu lokaciju ako na primer želite da razmenjujete usluge samo u kraju gde živite (primer tagova: Beograd, centar) ili da jednostavno date drugima do znanja na kojoj ste lokaciji, možda oni koji su udaljeni neće biti zainteresovani i time sprečavate suvišnu komunikaciju. Naknadna izmena oglasa nije moguća osim što imate još jednu mogućnost da stavite dodatni opis ukoliko želite da stavite neka pojašnjenja. Važenje oglas određujete sami a nakon što oglas istekne neće se brisati već ga možete produžito koliko puta želite, cilj je samo da budete aktivni na sistemu. Svakako će vam stizati obaveštenja na e-mail.


3. PORUKE

Poruku možete poslati direktno drugom korisniku preko linka na profilu a takođe i na strani na kojoj je konkretan oglas imate link za kontakt i to je poruka vezana za sam oglas i podrazumeva da ste zainteresovani za isti. U komunikaciji vezanoj za oglas imate mogućnost da ocenite korisnika i oglas kao i da ostavite komentar. Ocene su bitne jer što je veći broj onih pozitivnih time raste i rejting korisnika kao i oglasa.


4. PRETRAGA OGLASA

U polje za pretragu gore desno u ekranu unesite bilo koji reč ili grupu reči vezano za vaše interesovanje i sistem će vam izbaciti sve oglase izlistane po kriterijumima koje ste uneli u pretragu. Za finiju pretragu sa desne strane se nalazi lista kategorija i to u dve grupe – za usluge i za robu, ukoliko niste već odabrali posebnu stranu za usluge ili robu. Klikom na neku kategoriju pojaviće se lista podkategorija gde možete odabrati neku ili uključiti tzv. radio dugme a zatim ispod u pretrazi upisati željenu reč i vršti pretgaru po kiterijumu koji ispod odaberete. Ove široke mogućnosti su tu da bi vam što više olakšali da dođete do željenih rezultata.

Na strani gde su izlistani oglasi u vrhu se nalaze filteri po kojima možete sortirati oglase unutar prikazanih rezultata kao i dugme ProJA koje filtrira oglase u poređenju sa vašim oglasima i tagovima koje ste uneli u profil tako da dobijate sve oglase koji su srodni sa vašim.
Svaki oglas koji vam se dopada možete uneti u vašu listu favorita klikom na SVIĐA MI SE, kasnije možete da ih uklonite ako ponovo kliknete na isto, primetićete da se menja oznaka. Takođe oglase je moguće podeliti na društvenim mrežama čime pomažete i da se ProJA šire vidi i dobije nove korisnike čima zajednica raste i svako dobija veće mogućnosti da pronađe ono što želi.

 

5. PRIMERI OGLASA

-čuvam i održavam kuće i stanove dok ste na putu ili odmoru. U zamenu tražim obezbeđenu ishranu. Sve preko je dobrodošlo a mojim uslugama su mnogi bili zadovoljni.

-Poljoprivrednom gazdinstvu potrebni su berači voća. Obezbeđujemo prevoz, smeštaj i hranu a po završenoj berbi poklanjamo 4 gajbe voća po izboru.

-nudim usluge oslikavanja zidova, umetničkih slika, dekoracije prostora, mozaike i druga umetnička delovanja vezana za prostor u kome živite. U zamenu za to mogući su razni dogovori ali favorizujem hranu i stvari kao i novac

-nudim usluge kućnih poslova: pranje, peglanje, čuvanje lica, kuvanje, nabavka... Predložite šta vam je još potrebno aza uzvrat tražim hranu, stvari ili novac.

 

A sad na posao :)

Registrujte se